PERSBERICHT: Keizer of Koning van Sint Barbara Gilde in Veghel?

Aanstaande zondag 19 september gaat het Sint Barbara Gilde uit Veghel weer Koningschieten. Dit jaarlijkse evenement vind plaats vanaf 15.00 uur bij het Gildehuis aan de Geerkens (achter de schietbunker aan de Vorstenbosscheweg) en dient om uit te maken wie van de gildebroeders voor het komende jaar de koningstitel mag gaan dragen.

Maar voor het zover is verzamelen de gildebroeders zich a.s. zondag om, samen met het college van Burgemeester en Wethouders, deel te nemen aan de Heilige Gildemis om 10.00 uur in de Lambertuskerk. De mis zal voorgegaan worden door Gildeheer A. Smulders en de muzikale omlijsting wordt verzorgd door het parochieel Gemengd Koor onder leiding van J. Maas en met H. van Riel op het orgel. Het koor zingt de mis van Charles Gounod.

Na de Mis, de vernieuwing van eed en trouw aan wereldlijk en geestelijk gezag en de vendelhulde trekt het Gilde in stille tocht naar het Airbornemonument aan de Kolonel Johnsonstraat waar stil gestaan zal worden aan de bevrijding van Veghel, 66 jaar geleden. De plechtigheden beginnen daar om 11.30 uur

St._Barbara_Gilde_Veghel_rukt_uit

Vervolgens wordt het Gilde ontvangen door het Gemeentebestuur op het Stadhuis, alwaar de traditionele Erewijn aangeboden, geschonken en gedronken wordt.

Nadat de inwendige mens versterkt is, maakt het Gilde zich op voor het Koningschieten. Het lot bepaalt de schietvolgorde. Dit jaar zou het zomaar kunnen gebeuren, dat de huidige Koning Marc Callaars, zichzelf voor de derde keer achtereen koning schiet. Mocht dat gebeuren dan heeft het Gilde, sinds haar heropleving in 1980, haar eerste Keizer. De overige Gildebroeders gunnen hem deze levenslange titel wel, maar ze zullen er alles aan doen om hem hiervan af te houden.

Als de nieuwe Koning en/of Keizer bekend is, zal het Gilde in besloten kring de dag feestelijk afsluiten.

Iedereen die dit traditionele Koningschieten van dichtbij wil meemaken, is ’s morgens in de Gildemis en ’s middags na 15.00 uur van harte welkom op het Gildeterrein.

 

Meer info:
Sint Barbara Gilde Veghel
Paul Wonders, PR-zaken
0681 220696

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.