10 februari, 2008

Ons Gilde

 

De historie van het Sint Barbaragilde

Het Sint Barbaragilde uit Veghel is officieel herleefd op 22 januari 1980, de dag waarop de statuten notarieel zijn vastgelegd.

Het oudste gegeven over het Sint Barbaragilde duikt op in een akte van 6 juni 1505, behorende tot ‘de tafel van de H. Geest’, de Veghelse armenadministratie. Bij deze akte doet Aer Janszoon van de Rijt uit veghel schenkingen aan de broederschappen van de Gilden van Sint Catharina en van Sint Barbara, de broederschap Gulde Sint Anna, en die van de Heilige Maria, alle uit Veghel, en de broederschap van Sint Antonius in Havelt (een buurtschap onder Veghel). We kunnen aannemen, dat met ‘de broederschap van de gilde van de gilde van Sint Barbara’ wordt bedoeld de broederschap verbonden aan het Sint Barbara altaar in de kerk van Veghel.

DSC00946

gedeelte uit de akte van 6 juni 1505

Uit een altaar inventarisatie van 1524 blijkt namelijk dat zich in de kerk een Maria- en Sint Barbara altaar bevond. In een akte van 1541 ondertekenen ‘de provisoren (de leden van de overheid) der fraterniteijt van Sunte Barbaren in de kerk van Veghel’ een schenking.

Bij de inventarisatie van 1566 blijkt een afzonderlijk Sint Barbara altaar te bestaan. In 1825 wordt het Sint Barbaragilde als één van de vier gilden in Veghel vermeld. Uit 1829 stamt het laatste gegeven van het nog actieve Sint Barbaragilde. Z.M. Koning Willen I reist dan van Maastricht naar Den Bosch, en zou de gemeente Veghel aan kunnen doen als hem dat zou goeddunken. De schuttersgilden treden daarbij aan. Het Sint Barbaragilde verteert op die dag voor f4,50 aan bier, evenals de drie andere gilden.

Dan valt een archivalisch duister. Documenten, zilver, mondelinge overleveringen zijn tot nu toe niet te voorschijn gekomen. In de vorige eeuw lijken Veghelse gilden opgegaan te zijn in schietverenigingen.

DSC00943

Binnenkort meer over de herleving van het Sint Barbaragilde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.