Mark Callaars nieuwe gildekoning

Kijk op onze Facebook pagina voor een fotoverslag van de dag en een filmpje van het koningsschieten.

Gisteren heeft Mark Callaars zich, op het gildeterrein aan de Geerkens,tot de nieuwe Gildekoning geschoten van het Sint Barbara Gilde in Veghel.
Een prachtige dag voor dit jaarlijks evenement, veel publiek en een koning die in de vele jaren van zijn lidmaatschap van het Gilde nu al voor de derde keer zich tot Koning van het Sint Barabara Gilde heeft geschoten ! Vele gildebroeders hebben deelgenomen en geschoten in de strijd om voor een jaar de nieuwe Gildekoning van Veghel te mogen zijn. Er waren 159 schoten met het geweer voor nodig.
Andre Velthausz, werd als Dekenschrijver nu tegelijkertijd adjudant van de nieuwe koning.
Beiden werden door, de gehele dag aanwezige, burgemeester van Veghel gefeliciteerd en natuurlijk door Peter Theunisz, voor hem was dit de laatste dag als gildekoning.
Een grote dag voor het Veghels Gilde

Jaarlijks vindt het koningschieten plaats op de derde zondag van september, tegelijk met de herdenking door de Amerikanen van Veghel en tegelijk met Veghel Kermis.
Er was deze dag een heel programma : eerst de Gildemis in de Sint Lambertuskerk, waar het gilde met “slaande trom en vliegend vaan” de mis opgedragen door Gildeheer Ard Smulders in aanwezigheid van vele gelovigen waaronder bijna alle wethouders en de burgemeester mevr. Ina Adema.

Daarna het afleggen van de Belofte van trouw aan de wereldlijke en Kerkelijke overheid en vervolgens naar het Airborne monument om een plechtige herdenking van de bevrijding door de Amerikanen meer inhoud te geven.
Aansluitend ontving het Gemeente bestuur het Veghels Gilde in de Raadzaal van het Stadhuis van Veghel. De staande deken van het Gilde, John Rams, gaf een overzicht van het afgelopen jaar en kon melden dat er weer 5 nieuwe aspirant-gildebroeders zijn voor het nieuwe Gildejaar.
Mevr. Ina Adema gaf als burgemeester nog eens aan dat zij er reuze trots op is een dergelijk actief Gilde in de gemeente te hebben : het is gewoon een meerwaarde als je in een gemeente een dergelijk Gilde hebt.
Schieten hoort bij een Gilde en Schutterij.

Naast het deelnemen aan plechtigheden vanwege de Bevrijding, Koninginnedag,het uitreiken van onderscheidingen aan gedecoreerden, Dodenherdenking,deelname aan wedstrijden met andere Gilden in de regio, is het Veghels Gilde actief voor de jeugd op basisscholen en voortgezet onderwijs. Daarnaast worden groepen als de Vrije Vogels of ouderen ontvangen om hen te laten zien en ervaren wat de activiteiten zijn van het Gilde : kruisboogschieten, geweerschieten, vendelen, tamboeren, jeu de boules enz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.