In memoriam Jan Driessen

Met Ere-Staande Deken Jan Driessen is ons binnen een aantal maanden weer een gildebroeder ontvallen.

Jan was een  heel bijzondere gildebroeder. Al in 1979 liep hij met het idee rond om in Veghel ook een gilde te doen herleven. Hij was ere-lid van het St Barbaragilde in Dinther. Hij vond het mooi als de bijeenkomsten van Amerikaanse veteranen werden opgeluisterd door gilden.

Daarmee werd hij een van de oprichters van ons Sint Barbaragilde in 1980. Hij was de drijvende kracht en inspirator. Het eerste gildezilver werd door hem geschonken, net zoals andere belangrijke attributen. Hierbij kwamen zijn goede kontakten binnen het Veghelse bedrijfsleven goed van pas. Hij maakte het mogelijk om in korte tijd als volwaardig Sint Barbaragilde naar buiten te treden.

GetAttachment Jan was Staande Deken oftewel Hoofdman vanaf het herleven in 1980 tot 1991. In dat jaar werd hij door de Overheid benoemd tot Ere Staande Deken. In 1985 schoot hij zich tot Koning van ons gilde. Hij was ook een groot voorvechter voor de 17 september herdenkingen bij het Airborne monument. Zijn grote hal stelde hij beschikbaar voor het oefenen door onze vendeliers en tamboers. Zijn goede kontakten met Z.K.H. Prins Bernhard stelde vele gildebroeders in staat om de Prins der Nederlanden persoonlijk de hand te schudden.

Nadat hij van Veghel verhuisde naar Oisterwijk, bezocht Jan het gilde nog sporadisch. Wij merkten dat hij geestelijk langzaam achteruitging. Bij een eerdere gelegenheid gaf Jan de wens te kennen dat hij, in geval van overlijden, zijn uitvaart graag met gilde-eer vanuit de St Lambertuskerk in Veghel zou willen. Een wens die het gilde niet alleen graag wil honoreren, maar zeker ook als een plicht en een eer beschouwd tegenover deze verdienstelijke man.

Wij zijn Jan veel dank verschuldigd. Zonder hem zou de herleving van ons gilde een stuk moeilijker zijn geweest. Hij is ingeslapen met de wetenschap dat zijn inspanningen niet voor niets zijn geweest en dat hij een mooi en gezond St Barbaragilde achterlaat.

Jan, rust zacht. Je zult altijd in onze gedachten blijven. Wij wensen zijn Colette, kinderen en kleinkinderen alle sterkte toe om dit verlies een plaats te kunnen geven. Jan bedankt!

IMG_0089

foto Wim Jellema www.fotoWimJellema.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.