Gildebezoek Basisschool de Vijfmaster

De Atelierdag van Basisschool de Vijfmaster werd donderdag jl. een groot succes voor de leerlingen waar het Veghelse Sint Barbara Gilde een duidelijke bijdrage aan leverde.
Groep 5/6 van de school had het Sint Barbara Gilde uitgenodigd via het Veghelse bureau Plein 23 van Dorian Verkuijlen.

_4517aprilOm half elf was de groep van het Gilde gearriveerd : de Staande Deken, ofwel de Hoofdman, Koning en tamboers, vendelier en bazuinblazer enz. Ze waren natuurlijk in vol ornaat om aan de kinderen te laten zien en horen wat de gewoonten en gebruiken zijn bij een Gilde.
Uiteraard werd verteld en met foto’s en beelden toegelicht door het Gilde welke geschiedenis het Gilde heeft. Daarna mochten de leerlingen in twee groepen aan de gang met het Gilde. De ene groep ging Gildeschilden ontwerpen en schilderen om te kijken wie de mooiste bijdrage kon maken voor een tentoonstelling, die volgende week in het Gildegebouw gehouden wordt.

 

_4547april
De andere groep ging met begeleiding van het Gilde naar buiten en kregen een korte tromles om daar mee al snel een heel aardig resultaat te boeken. Ook de bazuinles en vendelles werden door de kinderen zeer leergierig bezocht. Geweldig hoe een aantal van hen zich inzetten.
Aanleg voor trommen of bazuinblazen was bij enkelen duidelijk aanwezig.
Aangezien ze al 8 waren er met name enkele jongens en meisjes die zich onmiddellijk wilden aanmelden om lid te worden van het Gilde in Veghel of Erp.
Het Gildebezoek werd afgesloten met een trommend en bazuinblazend defilé rond de school wat ook door de andere klassen en leerlingen zeer op prijs werd gesteld.
De volgende Basisschool die een bezoek van het Gilde wil organiseren heeft zich al gemeld : De Bunders.
Het Gilde genoot ook van deze leuke kennismaking met Gilde activiteiten en nodigde de leerlingen uit aanwezig te zijn bij Koninginnedag op de Markt in Veghel of bij de 4 mei Herdenking bij het Monument aan de Kolonel Johnsonstraat op 4 mei a.s.

Tenslotte deed het Gilde een verrassend aanbod : als de school besluit een bezoek te brengen aan het Gildeterrein aan de Geerkens in Veghel krijgen de leerlingen les in kruisboogschieten en een vendel en geweerschiet demonstratie terwijl ze naar de tentoonstelling kunnen kijken.

_4634april

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.