Dodenherdenking

Kijk voor meer foto’s op onze Facebook pagina.

Via kliknieuws.nl VEGHEL – Zoals op zoveel plekken in de regio werd ook in Veghel woensdag stilgestaan bij de slachtoffers door oorlogshandelingen. Enkele honderden mensen woonden de plechtigheid bij de monumenten aan de Kolonel Johnsonstraat bij. Onder de aanwezigen ook veel jongeren. Alleen het gekwetter van de vogels overstemde de twee minuten indrukwekkende stilte.

image

The Last Post, een toespraak van de burgemeester, het Wilhelmus, kransleggingen en koraalmuziek. Het vormen de vertrouwde elementen van Dodenherdenking. Zo ook in Veghel. Toch lijkt het ieder jaar meer belangstelling te trekken. Als de klanken van The Last Post uit de trompet wegglijden is het twee minuten stil. Echt stil. "Ik vind het altijd heel fijn om hier aanwezig te zijn", bekent Femke de Jong. Zij is woensdagavond één van de aanwezigen die een bloem legt bij één van de drie monumenten. "In Veghel wordt op een prettige wijze stilgestaan bij Dodenherdenking. Het is mooi hoe ze dat opzetten – zeker bij de viering in De Blauwe Kei – en er zowel jeugd als volwassenen bij betrekken. Je ziet dat het werkt. Het leeft onder de Veghelaren."

image

Goed gevoel
Na het overlijden van haar man, kapitein Michael Donkervoort, kreeg Dodenherdenking voor Femke de Jong een extra betekenis. "Hij is in 2006 in Afghanistan gecrasht met zijn F16 en is dus ook één van de gevallen Veghelaren." 4 mei is voor haar echter geen extra zware of beladen dag. "Ik ging vroeger altijd al naar de herdenkingen toe. Het is iets waarvan ik vind dat het erbij hoort. Het is belangrijk om terug te gaan in de tijd. Wat de mensen voor onze vrijheid hebben gedaan. Dus ik vind het sowieso heel normaal om dit te doen. Na het overlijden van mijn man werd het wel een extra bijzondere dag. Natuurlijk." De Jong verbaast zich er in positieve zin over dat er ieder jaar zoveel mensen bij de herdenkingsplechtigheid in Veghel zijn. "Dat geeft me zelf een goed gevoel. Het is belangrijk dat mensen bij zo’n moment stilstaan."

Na afloop overhandigde onze koning Henk aan Jos een teruggevonden schild van de eerste prijs groepstrommen van het landjuweel.

image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.