Cultuurerfgoed dag Fioretti College

Kijk hier op onze Facebook pagina voor vele foto’s van deze dag…

Een helm op? Ja dat is nodig als je met groepen leerlingen gaat kruisboogschieten bij het Veghelse Sint Barbara Gilde. Logisch trouwens want die pijlen zijn met metaal aan de voorzijde verzwaard. Ze komen als je ze recht omhoog schiet, bijna weer recht naar beneden en… daar reken je niet op soms.

1

Maar graag deden 90! leerlingen van het Fioretti College, afdeling Praktijkonderwijs deze dag aan alles mee. Het was natuurlijk ook zelf lekker actief zijn: met kruisboogschieten, vendelen, bazuinblazen en trommen met de tamboer. Sommige leerlingen ontdekten niet alleen dat het soms moeilijk was maar ook dat ze er soms meer aanleg voor hadden dan ze tevoren dachten. Uiteraard werd de achtergrond van het Gilde, het Koningschieten en de noodzakelijke verdediging vroeger en de verbinding met de kerk uitgelegd.

4

Cultuurdag. Het Fioretti College had samen met Plein23 voor de Brabantse Cultuurdag een keuze gemaakt uit het Brabants erfgoed, zoals de leerlingen dat in Veghel en omgeving kunnen ervaren. Dus naast het Sint Barbara Gilde, werd museum Siemei, de Eerdse molen en o.a. het Duits lijntje bezocht.

3

Hele dag. De workshop duurde voor de klassen een, twee en drie, elk met 30 leerlingen anderhalf uur die heel praktisch werden ingevuld. Trouwens dat was later goed te zien op Skylinertv die alles kwam filmen. De docenten van de school begeleidden niet alleen de leerlingen maar verzorgden zelf voor hen Brabantse spelen en lessen als voorbereiding op deze dag.

2

De reportage die ’s avonds uitgezonden werd bij SkyLine TV.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.